Forum o psih


Vse o psih
 
KazaloCalendarPomoč pogostih vprašanjIščiSeznam članovSkupine uporabnikovRegistriraj sePrijava

Share | 
 

 Vzgoja psa

Go down 
AvtorSporočilo
Maly

avatar

Število prispevkov : 244
Join date : 29/10/2011
Kraj : Svet maltežanov

ObjavljaNaslov sporočila: Vzgoja psa   Čet Mar 29, 2012 2:56 am

Vzgoja psa


Socializacija. Najbolj uporabljena beseda pri delu s psom, da o njej že vrabci čivkajo kaj naj bi pomenila. Privajanje psa na različne zunanje dražljaje iz okolice, to pomeni oblikovanje osebnosti psa pod vplivom okolice v kateri se nahaja. Definicije so lahko različne, vendar se vse navezujejo na dva osnovna elementa: okolje in reakcija psa. Obstajata dva tipa socializacije: primarna in sekundarna socializacija. Primarna je tista, ki se dogaja že v leglu in za katero je najbolj odgovoren vzreditelj, medtem ko sekundarna nastopi z odhodom mladiča v novo okolje novemu lastniku. Ta druga traja do konca življenja psa. Primarna socializacija predstavlja dober temelj, na katerem lastnik psa gradi osebnost psa na podlagi izkušenj pri primerni vzgoji.

Nekoč je človek psa uporabljal zgolj kot čuvaja ali pomočnika pri lovu in ostalih delih, kot so zbiranje in čuvanje črede, vleka vozičkov, itd. V današnjem času pa se je občutno povečalo število psov v urbanem okolju, ki nimajo več vloge delavca, zato se morajo lastniki potruditi, da so njihovi psi socializirani, vzgojeni, ubogljivi in za okolje čim bolj sprejemljivi. Vse to lahko dosežemo samo z ustrezno vzgojo in socializacijo, ki se začne takoj, ko mladiča vzamemo iz legla.

Psa vzgajamo tako, da bo zanj čimbolj zabavno in zanimivo, potrebno pa se je zavedati, da pes pripada živalski vrsti, za katero je značilno življenje v krdelu, torej bo vaša družina zanj krdelo, kateri se mora podrejati in ubogati. Če boste psu dopuščali, da bo počel vse, kar se mu bo zahotelo, bo kmalu prevzel vlogo krdela in znašli se boste pred velikim problemom. Imeli boste neubogljivega psa, v določenih trenutkih lahko celo popadljivega. Takšno vedenje je pozneje zelo težko spremeniti, zato je zelo pomembno, da se pes že od prihoda v družino čuti podrejenega.

Vsak pes v pasjo šolo


Danes obstaja ogromno literature, v katerih so opisane osnovne vaje za vzgojo in učenje psa, vendar se je iz knjig težko učiti o pasjem šolanju, pogosto pa tudi sami potrebujemo strokovno pomoč. Napake, ki ji povzročimo v prvem letu starosti psa so skoraj nepopravljive. Zato je najbolje, da se s psom vpišete v pasjo šolo. To ima še druge dobre lastnosti, pes se bo navadil na druge ljudi in delati v družbi z drugimi psi, njegove sposobnosti pa boste lahko preizkusili tudi v razmerah, ki bodo od njega zahtevale zbranost. Bistveno je, da vam bodo usposobljeni inštruktorji ob upoštevanju značajskih lastnosti psa in kinološkega znanja svetovali kako ravnati pri šolanju v konkretnih primerih in kako odpraviti morebitne napake pri učenju.

Izbira pasje šole je skoraj enako pomembna kot izbira dobrega vzreditelja, zato skušajte prej ugotoviti, kako kakovostno delajo. Priporočljivo se je udeležiti pasje šole kinološkega društva, ki je član Kinološke zveze Slovenije*. V takih društvih vodijo tečaje inštruktorji, ki so licenco inštruktorja prejeli na podlagi kinoloških izkušenj, znanja, izobraževanja in izpita v okviru Kinološke zveze Slovenije.

Kinološka društva, ki so članice Kinološke zveze Slovenije so edina, ki imajo licenčno pravico izdajati veljavne certifikate za opravljene izpite. Veljavni certifikat boste potrebovali, če boste želeli za psa pridobiti vzrejno dovoljenje (Nemški ovčar, Doberman, Nemški bokser, Rottweiler), želeli s psom tekmovati (IPO program, Agility, Rally Obedience) z njim delati v lovišču (preizkus naravnih zasnov lovskih pasem).

Ne glede ali boste psa učili sami ali v pasji šoli, boste potrebovali spretnosti in potrpežljivost, preden boste psu dopovedali, da mora dosledno in zadovoljno ubogati vaše želje. Pasje šolanje ni kratek tečaj, ki se konča, ko ga zaključite, šolanje se nikoli ne konča. Psa najprej naučite, potem pa vaje ponavljajte. Vaje, ki jih je pes osvojil, morate vključiti v vsakodnevni ritem vašega življenja, le tako boste od njih imeli korist. Uspešnost šolanja je odvisna predvsem od vas samih. Najbolj pomembna je doslednost pri šolanju. Ko bo pes razumel vaš ukaz, ga ne spreminjajte, ampak ga vedno uporabljajte enako. Ne izmišljajte si dveh različnih ukazov za isto stvar. Ravno tako ne dopustite, da boste morali psu ukaz večkrat ponoviti, saj ga boste s tem naučili, da se mu ni treba meniti za vas. Ukaza nikoli ne ponavljajte, ampak vedno vztrajajte, da bo pes spoznal pomen ukaza in tudi storil, kar od njega zahtevate.

Pomembna faktorja pri uspešnosti šolanja sta graja in pohvala. Preden ga začnete oštevati, ker česa ni storil, se prepričajte, da pes ve, kaj sploh hočete od njega. Graja nikakor ne sme biti izbruh vaše jeze in slabe volje zaradi vaših osebnih problemov, ampak naj bo eden od načinov komunikacije z vašim psom. Najmilejša graja naj bo to, da psa ne boste pohvalili, višji korak pa hiter poteg in popuščanje ovratnice za šolanje. Ta graja je podobna graji, ki jo uporablja pasja mati, ko kroti mladiča. Enako pomembna je pohvala, zato ne skoparite z njo. Psa pohvalite, kadar se trudi, da bi vam ustregel, kadar se mu kaj posreči. Pohvalite ga tudi, ko boste opazili, da vas je pes začel upoštevati. Ne bodite pri pohvali osladni, ampak psu pokažite, da ste ponosni nanj.

Kdaj v pasjo šolo


Lastniki psov si želijo lepo vzgojenega psa, ki ga popolnoma obvladajo tako doma kakor tudi zunaj doma. Vzgoja psa se prične takoj ob prihodu v nov dom z navajanjem na čistočo, na novega lastnika in ostalih družinskih članov, živali, itd., marsikateri lastnik novega psa pa se sooči s problemom, ko ne ve, kdaj je pravi čas za vpis v pasjo šolo.

  • igralne urice, 2 – 4 mesecev: z mladičkom lahko greste v prvo pasjo šolo že pri rosnih 2 mesecih starosti, na tečaj, ki se imenuje igralne urice. Že samo ime pove, da se mladički ne bodo učili osnovnih vaj poslušnosti, vendar bo poudarek na socializaciji. Mladički se bodo spoznavali med seboj, spoznali medsebojno igro, nove “človeške” prijatelje, se soočili z raznimi ovirami, neznanimi zvoki, itd.

  • mala šola, 4 – 9 mesecev: v mali šoli bodo mladi kužki že spoznavali prve osnove poslušnosti. Naučili se bodo osnovnih vaj kot so; sedi, prostor, hoja ob vodniku, socializacija – soočenja z nepredvidljivimi situacijami.

  • osnovno šolanje po programu A, 9 – 15 mesecev: v programu A se psi naučijo poslušnosti na povodcu, odpoklic, vaj v gibanju. Izpit stopnje A programa vsebuje le vaje poslušnosti.

  • osnovno šolanje po programu B – BH, 9 – 18 mesecev: šolanje po programu B – BH je podoben programu A, vendar bolj zahtevno. Poleg vaj iz programa A, so dodane še vaje iz poslušnosti brez povodca in vaje v urbanem okolju. Izpit pes opravlja v urbanem okolju, ko nanj delujejo zunanji dražljaji, test pa opravlja tudi vodnik psa (zgodovina o Kinološki zvezi Slovenije, zakonodaja, teorija programa). Izpit iz B – BH programa je kvalifikacija za nadaljnje šolanje po višjih programih.

  • visoko šolanje po programih IPO 1, IPO 2, IPO 3: na višjih stopnjah šolanja po programih IPO, se psi poleg zahtevnih vaj iz poslušnosti, učijo tudi vaje iz sledenja in obrambe. Najvišja stopnja znanja je izpit po programu IPO 3, ki je tudi pogoj za tekmovanje na državnih in mednarodnih tekmah po programu IPO.

* Seznam kinoloških društev, članice Kinološke zveze Slovenije najdete v menuju kinološka društva
* Pravilnike po programih lahko najdete na spletni strani Komisije za šolanje pri KZS -
Splet

_________________

http://shinyangelsbluestar.weebly.com/
Shiny Angels Blue Star "Maly"
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil http://maltezani.mojforum.si/
Banjusie

avatar

Število prispevkov : 742
Join date : 03/11/2011
Age : 20
Kraj : Primorsko-Notranjska

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Vzgoja psa   Čet Mar 29, 2012 7:10 pm

Morda tudi malo mentalne zaposlitve pri mladičkih dokler še držita koncentracija in motivacija.

_________________
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil http://dakotaspirit.weebly.com/
 
Vzgoja psa
Nazaj na vrh 
Stran 1 od 1

Permissions in this forum:Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Forum o psih :: Vzgoja in Šolanje-
Pojdi na: