Forum o psih


Vse o psih
 
KazaloCalendarPomoč pogostih vprašanjIščiSeznam članovSkupine uporabnikovRegistriraj sePrijava

Share | 
 

 Cesar Milan-Šepetalec psom

Go down 
Pojdi na stran : 1, 2  Next
AvtorSporočilo
Admin
Admin
avatar

Število prispevkov : 1008
Join date : 09/10/2011

ObjavljaNaslov sporočila: Cesar Milan-Šepetalec psom   Ned Okt 14, 2012 4:24 am

Namen te teme ni prepiranje. Želim samo pojasniti nekatere stvari. In nisem teme odprla z namenom prerekanja!

Kakor sem jaz opazila na drugih forumih in tudi na tem, se CM-ja pljuva po nepotrebnem,
imajo povsem neutemeljene razloge, da ga pluvajo. Pogledajo samo ENO
epizodo, ali še to ne, pa ga pljuvajo!

Moje skromno mnenje je, da preden pljuvajo človeka si naj preberejo kako njegovo knjigo Ne pa da na podlagi ene epizode dobijo mnenje...

Cesar Milan je vredu, vendar je mnenja:

- PSU JE POTREBNO POSTAVITI PRAVILA, MEJE IN OMEJITVE!
- PSA POTREBNO VZGAJATI Z MIRNO A ODLOČNO ENERGIJO
- PSU NUDITI NA 1. MESTU GIBANJE. 2 MESTO. DISCIPLINA IN POTEM NAKLONJENOST.
- KLIKER PODPIRA, A V DOLOČENI MERI ( vse je razloženo v njegovi knjigi VODJA KRDELA)

To je samo nekaj. Da veš vse, je potrebmo prebrati kakšno njegovo knjigo.
In ni on noben bav bav, ki vzganja teror nad psmi! Uspešno je prevzgojil
na milijone psov in jih rešil pse gotove smrti.

Se mi zdi, da ve kaj počne. Da pa res razumeš point njegovih metod pa res moraš
prebrati ne pa samo gledati, ker v epizodah ni vse razloženo in ljudje
NAPAČNO UPORABLJAJO njegove metode! Potem so pa razočarani!

In ni point njegovih metod prisila, prisila in še 1x prisila ali brcanje ali kar koli še folk govori.

Morda kdaj spremenim mnenje, a do sedaj mislim, da ima kar prav.

Jaz Nalo VEDNO pohvalim, vendar ji tudi ne dovolim vsega! Pohvalim jo z
igro, da ji dovolim vohati, besedno pohvalo itd. Ne podkopujem pa jo s
priboljški. Vsaj ne več.

Nala hodi za mano, poleg mene. Pred mano, ko ji dam dovoljenje.
Ne dovolim ji tekati vsepovsod in vsepovprek.
Zadnjič
sem pred šolo ravno videla ZP-ja ( prinašalec) ki je laufal 10m pred
lastnikom ( halooo?) in se sploh ni zmenil zanj. Potem pa je pobegnil
pred neko hišo in začel lajati, lastnik pa NIČ.
Pes za moje pojme mora imeti neke meje in omejitve.

In če bi pol folka, ki CM šinfa prebralo njegove knjige, bi pomoje jih kar nekaj spremenilo mnnenje o njem.

Preden kaj govorijo, naj raje dobro preštudirajo njegovo mišljenje.
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil http://psi123.slovenianforum.com
Simi2Število prispevkov : 1
Join date : 14/10/2012

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   Ned Okt 14, 2012 4:36 am

Se povsem strinjam!

Mislim, da je Cesar Milan res vzor vsem lastnikom psom. Tri četr psov, ki jih srečam na cesti popolnoma nevzgojenih, na flexijih, se zaganjajo, ne upoštevajo lastnika itd.

To je Cesar Milan v prvi knjigi tudi opisoval če se ne motim? bom

Je rekel, da imajo najboljši način brezdomci, kateri ne potrebujejo povodca, da bi jih pes upošteval. Preprosto sledijo brezdomcu, vepovsod.

Namreč brezdomci veliko potujejo in iščejo hrano, torej imajo tudi psi veliko od tega, porabljajo neželeno energijo. Smile Saj se veliko gibajo. Nevem točno kaj je opisoval, bi mogla prepisat, a se je kar razpisal.

Je tudi omenjal kmetijo njegovega očeta. CM je bil kot otrok vajen, da so psi na očetovikmetiji disciplinirani in dobro vzgojeni, pomagajo pri delu. Potem se spomnim kakšen šok je doživel, ko je videl ameriške pse, vglavnem ful zanimivo Je opisoval kako so ameriški psi POČLOVEČENI...

Nevem jaz sn prebrala 1. knjigo in mi je res ful vredu.
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Hov-hov

avatar

Število prispevkov : 176
Join date : 26/05/2012
Age : 19

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   Ned Okt 14, 2012 4:45 am

Se strinjam z obema.

Jaz sicer še nisem prebrala nobene njegove knjige (obe v slovenščini v kratkem dobim).Kot ste napisali prevzgojil je ogromno psov,nekatere rešil da jih niso uspavali.Po njem pljuvajo tisti ki ga imajo za konkurenco (pasji trenerji,ne vsi) in tisti ki mu zavidajo,da je tako uspešen in da je veliko zaslužil.Potem pa govorijo da nima pojma o pasji psihologiji itd. v resnici pa sami nimajo pojma.

Tako da meni je CM všeč,ima pa vsak svoje mnenje,ampak ne moreš reči da nima pojma o psih in njihovi telesni govorici,ker je prevzgojil že toliko psov in verjetno lahko prevzgoji vsakega.Se pa nekateri strinjajo z njegovo metodo drugi pa ne.
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Admin
Admin
avatar

Število prispevkov : 1008
Join date : 09/10/2011

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   Ned Okt 14, 2012 4:47 am

Hov-hov se strinjam!


Veliko ljudi ima težave s psi, ker jih počlovečijo se strinjam

Moja mati je tak primer. No kar vsi v naši družini. Hranijo psa in ga krmijo pri mizi, je ne peljejo na sprehode vsaj ne mati in deda, potem pa mislita, da ju ima pes rad? In da ju zato uboga če ima imata priboljšek.

Recnica je v tem, da ju Nala upošteva samo na priboljške in je tudi zato pri njima Wink Prosi pri mizi, zdaj jo je mati naučila še, da da glavo na mizo in tako prosi (??) in dobi nato še nagrado :O

Pri njih nima nobenih pravil, omejitev in ničesar.

Zato jih vleče na sprehodu, jih NE upošteva, sploh ne upajo ven z njo. No oče že, ampak ja.. na flexiju da pes laufa 5m pred njim. Spustiti s povodca jo itak ne upa.

Kaj želim povedati? Podkupovanje s priboljški ne vodi nikamor. Razen če soo občasni. PO opravljeni vaji. Pa še tega ne podpiram ravno, ker nimam dobrih izkušenj s tem.

Sem opravila z Nalo vajo, se vsede in me proseče gleda... Kje je tukaj spoštovanje? Gledala me je tako dolgo dokler ni dobila nagrade, potem pa šla. Pa čeprav ji priboljškov nisem dala vedno. Samo po opravljeni vaji. Pa še takrat ne vedno.

Ubogala me je samo na priboljške, zdaj ko sem jih ukinila me nič več ne izsiljuje, nič več ne prosi, uboga me pa vseeno Smile

Takrat sem se zaradi enega od forumašev vprašala " KAJ BO ČE NE BOM IMELA PRIBOLJŠKOV S SEBOJ?"

Prav tako Cesar Milan v knjigi opisuje različne fobije, ki jih ljudje še dodatno okrepimo, ker pač mislimo, da psi razmišljajo, kot ljudje.

Je bil primer, da se je ena psička spotaknila na drsečih tleh, takrat je lastnica vsa panična pritekla in zagnala kraval, in zato je potem psička dobila fobijo in se je do prihoda CM bala takih tal.
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil http://psi123.slovenianforum.com
Colliny

avatar

Število prispevkov : 229
Join date : 17/12/2011

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   Ned Okt 14, 2012 5:05 am

Moje mnenje o CMju poznate, ga ne bom še enkrat pisala. Z določenimi njegovimi "prijemi"/metodami prešolanja se strinjam oz. niso za moje pojme napačne, druge pa sama osebno niti slučajno ne podpiram, oz. za moj način šolanja v nobenem primeru ne bi bile uporabne.

Če se je že odprla tema, kjer se razjasnijo dejstva o CMju, bi rada samo še nekaj povedala o nagrajevanju psa, ker bi želela, da se tudi tukaj določene stvari razjasnijo. Smile

Koncept nagrajevanja (bom uporabljala to besedo, ker nagrada ni samo priboljšek, je igra, je norenje, skratka je karkoli, kar ima pes zelo rad) mora biti psu jasen, mora biti jasen NAM in mora potekati po določenih "pravilih". Če ni izpolnjeno vse troje, potem o pravilnem nagrajevanju sploh ne moremo govoriti. Iz pravilnega nagrajevanja pa zelo težko pride do tega, da bi pes delal samo, če bi ga človek predhodno podkupil.

Kaj je torej pomembno? Pomembno je, da je koncept nagrajevanja jasen NAM; to pomeni, da vemo, kdaj psa potrditi in potem takoj nagraditi, torej v glavi moramo sami s sabo razčistiti, kaj sploh želimo, da se pri psu pokaže kot končni rezultat. Potrjevati ga moramo v točno določeni sekundici, ker bo samo na tak način psu jasno, kdaj je za kj nagrajen in kaj sploh mora početi, da dobi nagrado. Torej že tu pridemo do točke, ki je pri pravilnem nagrajevanju ena najpomembnejših - da se PES TRUDI ZA VODNIKA in ne obratno. Da pes v času, ki ga namenimo za vadbo da vse od sebe in preizkuša vse možnosti, ki bi mu prinesle nagrado, ne pa, da ga vodnik z njo na vse možne načine vabi v različne položaje samo, da ga lahko nagradi. Tak pes se bo naučil principa, da se je treba za nagrado (ki ni napovedana naprej) potruditi sam, da je treba SAM nekaj storiti, da jo pri lastniku sprožiš. Seveda tega nikoli ne bo razvil pes, ki mu je lastnik samo nekajkrat nagrado pokazal, da je hitreje prišel na klic, tega ne bo storil pes, ki ga lastnik potrujeje za kar neke bedarije, ko še sam ne ve, kaj zahteva in tega ne bo razvil pes, ki ni dovolj motiviran. Ja, za motivacijo pa se je treba malo bolj potrudit, se včasih tudi malo "zašvicat", ker vse pasme pač niso take že po naravi.

Zakaj torej tak pes, ki nikoli ne ve, kdaj bo nagrajen in zakaj, ampak se hkrati neprestano trudi, da bi bil (seveda v primeru, ko so za to dane priložnosti) ne bi prišel na klic, samo zato, ker predhodno ne ve, ali ima lasntik pripravljeno nagrado ali ne? Seveda bo prišel, ker se za nagrado trudi, če je pa ne dobi, pa se pač potrudi še naslendjič in naslednjič, dokler je ponovno ne dobi. itak pa se sčasoma kriteriji povišajo in pes ni nagrajen več vedno, ko pride na klic, ampak samo še, ko ga prikličeš iz motenj, pa potem ko ga pokličeš iz igre itd.
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Colliny

avatar

Število prispevkov : 229
Join date : 17/12/2011

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   Ned Okt 14, 2012 5:12 am

Tak pes resda ne dela samo zato, ker bi blo fajn lastniku, ampak saj fora je, da noben pes veselo ne priteče zato, ker "ve" da bo na tak način razvedelil vodnika. Ali naredijo nekaj, ker bodo (mogoče) nagrajeni, oz. se trudijo, da bi bili (ali pa vsaj potrjeni), ali pa naredijo nekaj ker morajo in če ne, bodo "tepeni" (torej ugajanje iz strahu - zame osebno najslabša možna varianta, ker pri psu iščem delo iz veselja, ne strahu). Tretja možnost pa je seveda, da pes vedno prihaja na klic, ker ga ima predhodno tako dobro naučenega in utrjenega, ampak seveda je v veliki večini teh primerov učenje potekalo z (pravilnim) nagrajevanjem. In seveda dobrim odnosom pes-vodnik.
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Airedale10

avatar

Število prispevkov : 670
Join date : 03/11/2011

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   Pon Okt 15, 2012 4:25 am

Ne bom šla še ene debate znova, ampak samo nekaj še... Kaj pri CM so omejitve, pri vseh drugih metodah pa lahko pes počne kar se mu zahoče?
https://www.youtube.com/watch?v=9ihXq_WwiWM&feature=youtu.be kaj pa pravite na to?
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil http://jazbecar-dino.weebly.com/
Colliny

avatar

Število prispevkov : 229
Join date : 17/12/2011

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   Pon Okt 15, 2012 6:20 am

Airedale10 je napisal/a:
Ne bom šla še ene debate znova, ampak samo nekaj še... Kaj pri CM so omejitve, pri vseh drugih metodah pa lahko pes počne kar se mu zahoče?
https://www.youtube.com/watch?v=9ihXq_WwiWM&feature=youtu.be kaj pa pravite na to?

Ja itak, da imaš en kup drugih metod, kjer so omejitve, bi rekla, da so omejitve (zdaj spet odvisno, kaj je za koga omejitev) pri 95% metod. Saj jih ima tudi moj pes in jih bo imel vsak naslednji, ker tako z njimi najlažje shajam in se jih držim, zato pa tudi ne prihaja do nesporazumov. Kljub temu, da lahko moja psica večinoma počne vse to, kar sama želi (ampak spet, ko ji jaz pustim, ko ničesar ne počnem z njo, ko je na sprostitvenem "ukazu"), pri meni vseeno obstajajo stogo prepovedane stvari, ki se jih ne sme početi nikoli. Pa vseeno ne delam po Cesarju. Po potrebi jih tudi prilagajam sebi ali (predvsem) psu, se pa bolj kot na omejitve zanašam in naslanjam na pozitivno motivacijo in dober medsebojni odnos.
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Marko

avatar

Število prispevkov : 262
Join date : 25/03/2012
Age : 23

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   Tor Okt 16, 2012 5:21 am

Airedale10 je napisal/a:
Ne bom šla še ene debate znova, ampak samo nekaj še... Kaj pri CM so omejitve, pri vseh drugih metodah pa lahko pes počne kar se mu zahoče?
https://www.youtube.com/watch?v=9ihXq_WwiWM&feature=youtu.be kaj pa pravite na to?
Omejitve in meje so del discipline, brez omejitev in mej nimaš pravilne izpolnjene discipline. In kaj hočeš z videom dokazat/povedat?

_________________
"What we can learn from dogs is infinitely more valuable than what we can teach them. We can learn about our own instincts and energy and how we present ourselves to the world."
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Airedale10

avatar

Število prispevkov : 670
Join date : 03/11/2011

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   Tor Okt 16, 2012 6:25 am

Ja kaj pa pravite na to ti ki zagovarjate CM? Mene na sploh pri njem moti, da psa tako močno izziva dokler ne ''izbruhne'', samo da ga lahko potem ''stisne v kot'' in (včasih na silo) podredi...

Hotela pa sem reči, da niso omejitve samo pri CM, ampak jih pozna skoraj vsaka metoda, ni tako, da bi tisti psi, s katerimi delajo lastniki po pozitivni vse odločali in delali kar bi želeli, kaj naredili pa le, ko bi zavohali priboljšek.

Pa tudi sama sploh ne delam samo po pozitivni motivaciji, čeprav se trudim da bi jo bilo čim več in manj negativne, pa tudi kaj od CM uporabim, ampak bolj tiste ''splošne'' stvari.
Se mi pa zdi, da je potrebno reševati od začetka, ne le znake - ker tudi če pes mogoče ne bo več renčal ob hrani, ker si ga parkrat udaril ko je to naredil (pa ne pravim da CM to naredi), ampak še vedno pa ti pes ne zaupa dovolj in se to kaže drugod. Zame je boljše, da se problema lotiš celotno, od osnovnega odnosa vodnik-pes naprej.

Admin: ja kaj pa te je motilo, če je psica malo počakala če bo slučajno dobila nagrado? Razz Saj vendar so to še vedno psi in ne stroji, jaz imam rada psa, ki se (in me) zabava, lahko tudi (na zame nemoteč način) prosi, tudi, če mi kdaj igračo prinese nisem takoj jezna, pa ko zalaja od veselja ko zagleda prijatelja ne dobi ''preusmeritvene brce''... Nekateri imajo res radi, da pes deluje skoraj kot stroj, ampak zame to ni to in imam raje psa, ki včasih naredi kaj po svoje!

Citiram :
Po njem pljuvajo tisti ki ga imajo za konkurenco (pasji trenerji,ne vsi)
in tisti ki mu zavidajo,da je tako uspešen in da je veliko
zaslužil.Potem pa govorijo da nima pojma o pasji psihologiji itd. v
resnici pa sami nimajo pojma.
Nisem pasji trener, ne zavidam mu, ampak izražam svoje mnenje o metodi!

Kako pa to, da npr. agility psi na velikih prireditvah tako super delajo in upoštevajo vodnike brez povodca in dotikov, pa če tudi priboljški in igrače niso dovoljene? Večina agilitašev pa ne uporablja CM....
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil http://jazbecar-dino.weebly.com/
Marko

avatar

Število prispevkov : 262
Join date : 25/03/2012
Age : 23

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   Tor Okt 16, 2012 7:22 am

Airedale10 je napisal/a:
Ja kaj pa pravite na to ti ki zagovarjate CM? Mene na sploh pri njem moti, da psa tako močno izziva dokler ne ''izbruhne'', samo da ga lahko potem ''stisne v kot'' in (včasih na silo) podredi...

Hotela pa sem reči, da niso omejitve samo pri CM, ampak jih pozna skoraj vsaka metoda, ni tako, da bi tisti psi, s katerimi delajo lastniki po pozitivni vse odločali in delali kar bi želeli, kaj naredili pa le, ko bi zavohali priboljšek.

Pa tudi sama sploh ne delam samo po pozitivni motivaciji, čeprav se trudim da bi jo bilo čim več in manj negativne, pa tudi kaj od CM uporabim, ampak bolj tiste ''splošne'' stvari.
Se mi pa zdi, da je potrebno reševati od začetka, ne le znake - ker tudi če pes mogoče ne bo več renčal ob hrani, ker si ga parkrat udaril ko je to naredil (pa ne pravim da CM to naredi), ampak še vedno pa ti pes ne zaupa dovolj in se to kaže drugod. Zame je boljše, da se problema lotiš celotno, od osnovnega odnosa vodnik-pes naprej.

Admin: ja kaj pa te je motilo, če je psica malo počakala če bo slučajno dobila nagrado? Razz Saj vendar so to še vedno psi in ne stroji, jaz imam rada psa, ki se (in me) zabava, lahko tudi (na zame nemoteč način) prosi, tudi, če mi kdaj igračo prinese nisem takoj jezna, pa ko zalaja od veselja ko zagleda prijatelja ne dobi ''preusmeritvene brce''... Nekateri imajo res radi, da pes deluje skoraj kot stroj, ampak zame to ni to in imam raje psa, ki včasih naredi kaj po svoje!

Citiram :
Po njem pljuvajo tisti ki ga imajo za konkurenco (pasji trenerji,ne vsi)
in tisti ki mu zavidajo,da je tako uspešen in da je veliko
zaslužil.Potem pa govorijo da nima pojma o pasji psihologiji itd. v
resnici pa sami nimajo pojma.
Nisem pasji trener, ne zavidam mu, ampak izražam svoje mnenje o metodi!

Kako pa to, da npr. agility psi na velikih prireditvah tako super delajo in upoštevajo vodnike brez povodca in dotikov, pa če tudi priboljški in igrače niso dovoljene? Večina agilitašev pa ne uporablja CM....
In na kateri način ga je izzival na tem videju? Naredil je to kar vedno naredi pri psih ki so agresivni po hrani, prisvoji si hrano. Če ga v tistem trenutku ko ga je popravil z roko nebi, bi ga pes kar hitro napadel. Povej mi kako bi takšnega psa prevzgojila z pozitivno motivacijo in priboljški? Tak pes rabi strukturo, disciplino in odločno vodjo ki ne popušča. Ljubitelj psov, ki jih bo filav z pribolški agresije ne bo nikol prevzgojil. Lepo je če maš psa z katerim lahko delaš večinoma z pribolški ampak tvoj pes nima takih problemov. CM se pa sooča z psmi ki imajo hude psihične motnje in z pozitivno motivacijo in pribolški nebi nikoli spreobrnil vsakega psa.
Kaj naj rečem ljudje pluvajo po njem iz več razlogov. Zaradi dosežkov, uspeha, ker je slaven ima par knjig, ki so svetovne uspešnice itd.
Nažalost pa 90% teh ljudi, ki "pljuva" po njem nimaa tolikšnega znanja kot ga ima on. Nekateri ljudje pa enostavno ne dojamejo da pasji trening in rehabilitacija NI isto. Nekateri ne dojamejo, da pse z takimi vedenjskimi motnjami se ne da popravit z pribolški in pozitivno motivacijo. Pozitivna motivacija je nekaj kar so si sodobni ljudje zmislili, ko so psi še bli psi noben lastnik vedal ni kaj je pozitivna motivacija, takrat so psi imeli delo in imeli so možnost biti pes. Danes več kot 50% lastnikov na več ali manj načinov počloveči svojega psa in nažalost nimajo možnosti se obnašati kot pes.
Psi so nastali pred 12.000 leti in približno 12.000 let so se psi obnašali kot psi, živeli so v naravi in se sporazumevali z svojim krdelom in lastniki z psihologijo psov(psi imajo to tako ali tako v genih, ljudje so se pa njihovega jezika naučili), danes je večina ljudi pasjo psihologijo nadomestilo z pozitivno motivacijo in pribolški. Pol pa reci, da je pozitivna motivacija bolša, glej kaj je bolj naravno za psa in ne kaj je tebi bolj všeč in bolj ljubo, ter kje se boš ti bolj zabavala.

_________________
"What we can learn from dogs is infinitely more valuable than what we can teach them. We can learn about our own instincts and energy and how we present ourselves to the world."
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Hov-hov

avatar

Število prispevkov : 176
Join date : 26/05/2012
Age : 19

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   Tor Okt 16, 2012 11:43 pm

Airedale10 takšne kot si ti nisem mislila pri zgornjem prispevku ampak tiste ki pravijo da nima pojma o vzgoji psov itd.
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Airedale10

avatar

Število prispevkov : 670
Join date : 03/11/2011

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   Sre Okt 17, 2012 1:27 am

In zakaj pozitivno motivacijo enačite s priboljški:?: So sicer najpogostejše ''orodje'', ampak nikakor nujno potrebni.

Sicer sem sama z mladičem delala od začetka da ne čuva hrane (ga božala, držala roko v posodi, dodala hrano), tako da teh težav nimam, ker sem začela pravočasno. Drugače pa: najprej preideš na popolno hranjenje iz roke, za hrano se mora pes vedno potruditi, istočasno delaš na odnosu vodnik-pes. Potem lahko nekaj hrane daš v posodo, ki jo še vedno držiš v roki, lahko vanjo dodajaš boljšo hrano. Potem posodo počasi postavljaš proti tlom in imaš še vedno roke blizu, dodajaš boljšo hrano. In sčasoma verjetno težava mine...
Včasih pa se vprašam, kako bi se izšlo, če bi normalen človek (recimo da ženska Razz) uporabljal to metodo pri nemški dogi... Če delaš po zgoraj opisani metodi (še veliko je takih) se skoraj ne more zgoditi kaj nevarnega. Enako sem enkrat rekla za odpravljanje vedenja (tukaj mislim npr. na lajanje v avtomobilu ker pes izsiljuje pozornost) - lahko psa ignoriraš in pohvališ ko neha (če delaš s klikerjem C&T), lahko pa tudi da ga enkrat zaprav udariš. Pri obeh metodah bo pes skoraj sigurno nehal z lajanjem. Ampak pri prvi skoraj da ne moreš narediti napake in se ne more zgoditi skoraj nič (razen da nekaj časa ''trpiš'' ko pes laja v avtu in ga moraš ignorirati), pri ta drugi pa bo mogoče res vse po starem in bo pes nehal lajati - ampak možnih pa je še en kup ''stranskih učinkov''; lahko se pes začne bati avtomobila, roke ki se mu bliža, izgubi zaupanje v vodnika, lahko pa se zgodi celo, da bo pes ugriznil... Isto je npr. s skakanjem po ljudeh - lahko psu ukažeš sedi ko vidiš da namerava skočiti ter ga pohvališ, če si prepozen in skoči pa ignoriraš, ali pa ga izzivaš da skoči in potem vržeš ob tla na hrbet. Pri prvi škode skoraj ne more biti (tako sem jaz hitro in učinkovito odpravila), pri ta drugi pa lahko pes dobi strah ali pa celo napade.

Pa sem že povedala; nikakor ne mislim, da CM ne zna, ni v redu, da bi mogel uporabljati samo kliker in pozitivno ali da bi jaz to opravila boljše od njega, še zdaleč ne, nekatere njegove metode so mi čisto v redu. Ampak večina pa mi jih ni in to tudi povem in tukaj vprašam.
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil http://jazbecar-dino.weebly.com/
Marko

avatar

Število prispevkov : 262
Join date : 25/03/2012
Age : 23

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   Sre Okt 17, 2012 3:44 am

Airedale10 je napisal/a:
In zakaj pozitivno motivacijo enačite s priboljški:?: So sicer najpogostejše ''orodje'', ampak nikakor nujno potrebni.

Sicer sem sama z mladičem delala od začetka da ne čuva hrane (ga božala, držala roko v posodi, dodala hrano), tako da teh težav nimam, ker sem začela pravočasno. Drugače pa: najprej preideš na popolno hranjenje iz roke, za hrano se mora pes vedno potruditi, istočasno delaš na odnosu vodnik-pes. Potem lahko nekaj hrane daš v posodo, ki jo še vedno držiš v roki, lahko vanjo dodajaš boljšo hrano. Potem posodo počasi postavljaš proti tlom in imaš še vedno roke blizu, dodajaš boljšo hrano. In sčasoma verjetno težava mine...
Včasih pa se vprašam, kako bi se izšlo, če bi normalen človek (recimo da ženska Razz) uporabljal to metodo pri nemški dogi... Če delaš po zgoraj opisani metodi (še veliko je takih) se skoraj ne more zgoditi kaj nevarnega. Enako sem enkrat rekla za odpravljanje vedenja (tukaj mislim npr. na lajanje v avtomobilu ker pes izsiljuje pozornost) - lahko psa ignoriraš in pohvališ ko neha (če delaš s klikerjem C&T), lahko pa tudi da ga enkrat zaprav udariš. Pri obeh metodah bo pes skoraj sigurno nehal z lajanjem. Ampak pri prvi skoraj da ne moreš narediti napake in se ne more zgoditi skoraj nič (razen da nekaj časa ''trpiš'' ko pes laja v avtu in ga moraš ignorirati), pri ta drugi pa bo mogoče res vse po starem in bo pes nehal lajati - ampak možnih pa je še en kup ''stranskih učinkov''; lahko se pes začne bati avtomobila, roke ki se mu bliža, izgubi zaupanje v vodnika, lahko pa se zgodi celo, da bo pes ugriznil... Isto je npr. s skakanjem po ljudeh - lahko psu ukažeš sedi ko vidiš da namerava skočiti ter ga pohvališ, če si prepozen in skoči pa ignoriraš, ali pa ga izzivaš da skoči in potem vržeš ob tla na hrbet. Pri prvi škode skoraj ne more biti (tako sem jaz hitro in učinkovito odpravila), pri ta drugi pa lahko pes dobi strah ali pa celo napade.

Pa sem že povedala; nikakor ne mislim, da CM ne zna, ni v redu, da bi mogel uporabljati samo kliker in pozitivno ali da bi jaz to opravila boljše od njega, še zdaleč ne, nekatere njegove metode so mi čisto v redu. Ampak večina pa mi jih ni in to tudi povem in tukaj vprašam.
Ja no priboljški niso nujni pri pozitivni motivaciji, ampak ali je kdo, ki uporablja pozitivno motivacijo in hkrati ne uporablja priboljškov? Imaš prav glede hrane, pes si obrok mora prislužiti, torej mora delati zanj. Del za psa je veliko, lahko je to enostaven sprehod, lahko te vleče na rolerjih, lahko mu kupiš pasji nahrbtnik in mu daš nekaj noter, da opravlja delo »prenašalca« in veliko drugih del. Po fizičnem naporu počakamo, da se pes ohladi in ga potem nahranimo. Med samim hranjenjem pa moramo od psa zahtevati, da mirno čaka brez cviljenja, praskanja itd. dovolimo le lahko malo dominantnosti, ampak ni nujno. Ko psu nadevamo skledo vzpostavimo z njim očesni kontakt, tako da pes gleda nas in ne sklede, ter tako mo tudi povemo, da je ta hrana zanj. Če imaš dober in pravilen ritual hranjena ne boš imel problema. Kar se pa tiče glede odpravljanja agresije, pa na isti način damo hrano, le da si jo potem prisvojimo. Ti si vodja, ti daješ hrano in pes nate NIKOLI ne sme zarenčati, če pomeni agresivnost(vsako renčanje tudi ne pomeni agresivnost!!!).
Lej dala si lep primer odpravljanja težave; lajanje v avtu. Opisala si, kako bi odpravila takšen problem pri psu. Prvo, kot prvo moraš zvedeti ZAKAJ pes laja v avtu. Lahko je to izsiljevanje, lahko je iskanje pozornosti, lahko je živčnost, pretirano veselje, ker hoče čim prej ven, lahko je, da se pes počuti ujetega v avtu, pač več razlogov je lahko. Kaj če bi se na primer pes počutil ujetega v avtu in bi ga ignorirala, misliš da bi tako odpravila problem? Verjetno ne. Takega psa moreš postopoma navaditi na avto, ne smeš ga pod prisilio dajat v avto, ker se bo spet počutil ujetega, ampak je najbolje, da pes sam gre v avto ali pa, da ga damo v avto, ampak ob pravem trenutku. Opažam, da si zelo občutljiva na ta dotik, ki ga z takim veseljem imenuješ »brca« oz »udarec«. Zapomni si, da ta dotik ne uporabljamo vedno, ampak le ko je potreben in upam, da sploh veš kaj ta dotik pomeni, da ne govoriš kar nekaj na blef.
In še zadnji primer; skakanje po ljudeh. Mislim, da sem že prilimal eno temo glede odpravljanja tega problema. Zapomni si to, pes ki te spoštuje bo spoštoval tvoj osebni prostor in NE bo skakal po tebi. Skakanje psa po človeku pomeni dominantnost, ne pomeni vesel pozdrav, kot si ga večina lastnikov predstavlja. Če pes skače po tebi si moraš nazaj prisvojiti svoj osebni prostor. Tukaj pa pride v poštev dotik ali pa zvok, ter tlesk z prsti.
Da še to povem, sem danes po nekaj mescih(prbl. 3 mesce) videl psa na sprehodu, ki je bil v pasji šoli že kot mladič in seveda so ga učili z priboljški in pozitivno motivacijo. Te zanima kakšen je pes danes? Če bi ga spustil iz ograde bi z veseljem pokončal drugega psa.
In še en primer, ki smo ga danes imeli v ambulanti. Dva psa sta prišla le na cepljenje, lastnica ima nek pasji salon in tudi uči svoja dva po metodah pozitivne motivacije. Psa lajata brez prestanka na druge ljudi, ter živali, lastnika niti približno ne poslušata in spoštujeta. Uglavnem psa sta vodji in lastnica je njijun sledilec. Mogoče pozitivna motivacij deluje na milejših psih, ampak definitivno ne deluje na vseh. Nekateri psi enostavno potrebujejo samozavestno in mirno vodjo, ki jim bo nudil disciplino in strukturo, ne pa le pohvale in priboljške 24/7.

_________________
"What we can learn from dogs is infinitely more valuable than what we can teach them. We can learn about our own instincts and energy and how we present ourselves to the world."
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Admin
Admin
avatar

Število prispevkov : 1008
Join date : 09/10/2011

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   Sre Okt 17, 2012 3:48 am

Airedale.

Kaj me je motilo na tem, da je Nala gledala in čakala na priboljšek?

To, da me ubogala samo zaradi nagrade, v tistem trenutku je samo izsiljevala- nikoli me ni ubogala brez priboljška, kakor hitro je ugotovila, da ga nimam je ušla po svoje. In če te pes gleda v oči in samo čaka, da bo kaj dobil... To je za mene izsiljevanje, kot pri mizi. Saj ni razlike! Tam te pes tut zre v oči, le da mize ni blo poleg...
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil http://psi123.slovenianforum.com
Colliny

avatar

Število prispevkov : 229
Join date : 17/12/2011

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   Sre Okt 17, 2012 5:44 am

Hm... ThisIsRandom, obstaja pravilna pozitivna motivacija in napačna, obstajajo ljudje, ki vejo, kako delati in taki, ki blefirajo (saj je isto pri CMju in vseh ostalih metodah). Zaradi slednjih pa ne more neka metoda postat slaba za vse pse, za vse ljudi in za celotno populacijo (psov in ljudi), ker ne moreš in ne smeš iz nekaj primerov, ko lastnika niti ne poznaš (ne veš, kako je delal, kaj je sploh nagrajeval in če je to sploh delal pravilno, kakšno je njegovo znanje itd.). Za to, da bi lahko posploševali, bi rabli bolj reprezentativni vzorec psov IN ljudi.

Zato jaz pravim, da ima CM tak način dela, ki je primeren za ožji krog ljudi, ker je treba vedet, kaj, kako in zakaj se kdaj kaj nardi. Wink Nikoli nisem nikjer napisala, da je vsak pes, s katerim lastnik dela po CMju neprenehoma prebrcan, da je neprenehoma omejen, da se lastnik znaša nad njim, čeprav sem videla nekaj takih ljudi, ki so mi še veselo rekli, da saj pa Cesar tudi "prebuta" pse. Pa dejansko sploh niso vedeli, zakaj so ravnokar prebrcali svojega psa, še manj pa je bilo to jasno psu. IN spet niso nič dosegli. Napisala sem veliko razlogov, zakaj sama nisem njegova pristašica, nikoli pa nisem teh posploševala med vse pse, ker nimam te pravice.

Tako da preden kdorkoli kaj napiše, zakaj je neka metoda slaba, naj napiše še ozadje. Jaz se na take komentarje, v katerih človek lastnika sploh ne pozna, niti ne pozna njegovega psa (ni za vsakega psa ista metoda najprimernejša!) - spozna pa se človeka na način, da greš z njim in njegovim psom na sprehod/v prakso, da ti pokaže način dela - ampak vseeno zaradi tega neko metodo posplošuje, da je slaba/dobra, sploh ne oziram.
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Marko

avatar

Število prispevkov : 262
Join date : 25/03/2012
Age : 23

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   Sre Okt 17, 2012 6:11 am

Colliny je napisal/a:
Hm... ThisIsRandom, obstaja pravilna pozitivna motivacija in napačna, obstajajo ljudje, ki vejo, kako delati in taki, ki blefirajo (saj je isto pri CMju in vseh ostalih metodah). Zaradi slednjih pa ne more neka metoda postat slaba za vse pse, za vse ljudi in za celotno populacijo (psov in ljudi), ker ne moreš in ne smeš iz nekaj primerov, ko lastnika niti ne poznaš (ne veš, kako je delal, kaj je sploh nagrajeval in če je to sploh delal pravilno, kakšno je njegovo znanje itd.). Za to, da bi lahko posploševali, bi rabli bolj reprezentativni vzorec psov IN ljudi.

Zato jaz pravim, da ima CM tak način dela, ki je primeren za ožji krog ljudi, ker je treba vedet, kaj, kako in zakaj se kdaj kaj nardi. Wink Nikoli nisem nikjer napisala, da je vsak pes, s katerim lastnik dela po CMju neprenehoma prebrcan, da je neprenehoma omejen, da se lastnik znaša nad njim, čeprav sem videla nekaj takih ljudi, ki so mi še veselo rekli, da saj pa Cesar tudi "prebuta" pse. Pa dejansko sploh niso vedeli, zakaj so ravnokar prebrcali svojega psa, še manj pa je bilo to jasno psu. IN spet niso nič dosegli. Napisala sem veliko razlogov, zakaj sama nisem njegova pristašica, nikoli pa nisem teh posploševala med vse pse, ker nimam te pravice.

Tako da preden kdorkoli kaj napiše, zakaj je neka metoda slaba, naj napiše še ozadje. Jaz se na take komentarje, v katerih človek lastnika sploh ne pozna, niti ne pozna njegovega psa (ni za vsakega psa ista metoda najprimernejša!) - spozna pa se človeka na način, da greš z njim in njegovim psom na sprehod/v prakso, da ti pokaže način dela - ampak vseeno zaradi tega neko metodo posplošuje, da je slaba/dobra, sploh ne oziram.
To že vem, da po dveh primerih ne moremo rečti, da neka metoda ne deluje. Ampak ti dve so hodili redno v pasjo šolo in so psi taki? Potem tudi nekaj delajo narobe v pasji šoli! Pri enem in drugem načinu pa kot si napisala obstajajo ljudje, ki vedo kaj delajo in taki, ki parkrat nekaj vidijo in pol delajo nekaj na blef kar so pač vidli, čeprav ne vejo kaj in zakaj nekaj delajo in niti malo nimajo nasploh pojma o psih in ne prepoznajo znake določenega obnašanja. Ampak jas sem vedno bil in vedno bom za pasjo psihologijo, ker me to zanima in ker vem da imajo to psi v genih in vem, da zato deluje na vsakem psu.(če le delaš pravilno in veš kaj delaš seveda)
Ne vidim pa nekoga, ki dela z pozitivno motivacijo, kako bi naprimer prevzgojil z tako metodo agresivnega psa, ki te je pripravljen pokončati? To je le primer.

_________________
"What we can learn from dogs is infinitely more valuable than what we can teach them. We can learn about our own instincts and energy and how we present ourselves to the world."
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Admin
Admin
avatar

Število prispevkov : 1008
Join date : 09/10/2011

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   Čet Okt 18, 2012 3:21 am

Colliny se strinjam s tem, da nekateri ljudje napačno uporabljajo CM metode... Rolling Eyes In napačno razumejo njegov način vzgoje.
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil http://psi123.slovenianforum.com
Airedale10

avatar

Število prispevkov : 670
Join date : 03/11/2011

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   Čet Okt 18, 2012 5:13 pm

Citiram :

Lej
dala si lep primer odpravljanja težave; lajanje v avtu. Opisala si,
kako bi odpravila takšen problem pri psu. Prvo, kot prvo moraš zvedeti
ZAKAJ pes laja v avtu. Lahko je to izsiljevanje, lahko je iskanje
pozornosti, lahko je živčnost, pretirano veselje, ker hoče čim prej ven,
lahko je, da se pes počuti ujetega v avtu, pač več razlogov je lahko.
Kaj če bi se na primer pes počutil ujetega v avtu in bi ga ignorirala,
misliš da bi tako odpravila problem? Verjetno ne. Takega psa moreš
postopoma navaditi na avto, ne smeš ga pod prisilio dajat v avto, ker se
bo spet počutil ujetega, ampak je najbolje, da pes sam gre v avto ali
pa, da ga damo v avto, ampak ob pravem trenutku. Opažam, da si zelo
občutljiva na ta dotik, ki ga z takim veseljem imenuješ »brca« oz
»udarec«. Zapomni si, da ta dotik ne uporabljamo vedno, ampak le ko je
potreben in upam, da sploh veš kaj ta dotik pomeni, da ne govoriš kar
nekaj na blef.
Saj sem napisala (mislim da ;P ) da če pes laja v avtu zato ker izsiljuje pozornost... Jaz Dinota lajanja odvajam veliko težje in na drugačen način, saj on laja čisto iz veselja in ne zaradi pozornosti ali ker munebi bilovšeč v avtu...
Citiram :


In
še zadnji primer; skakanje po ljudeh. Mislim, da sem že prilimal eno
temo glede odpravljanja tega problema. Zapomni si to, pes ki te spoštuje
bo spoštoval tvoj osebni prostor in NE bo skakal po tebi. Skakanje psa
po človeku pomeni dominantnost, ne pomeni vesel pozdrav, kot si ga
večina lastnikov predstavlja. Če pes skače po tebi si moraš nazaj
prisvojiti svoj osebni prostor. Tukaj pa pride v poštev dotik ali pa
zvok, ter tlesk z prsti.
Mogoče se motim, ampak meni se to ne zdi ravno res, kajti veliko psov skače (pa ne moj) ko so veseli, ko na agilityju končajo, za pohvalo ko nimaš pri sebi priboljškov, saj lahko to skoraj vedno uporabiš... Pa je tak pes takoj težaven in si prisvaja prostor? Pa tudi mene ne moti če je dominanten, s takim psom se da super delati, ampak da s svojo dominanco ne moti mene (torej še vedno ne sme skakati, renčati..., ampak nič pa me ne moti če se zelo rad igra vlečenje in zmaga - a če potem na povelje spusti, me ne moti zelo da običajno vodi igro s psi - dokler ni pergrob in agresiven...).

Citiram :
Da
še to povem, sem danes po nekaj mescih(prbl. 3 mesce) videl psa na
sprehodu, ki je bil v pasji šoli že kot mladič in seveda so ga učili z
priboljški in pozitivno motivacijo. Te zanima kakšen je pes danes? Če bi
ga spustil iz ograde bi z veseljem pokončal drugega psa.
In še en
primer, ki smo ga danes imeli v ambulanti. Dva psa sta prišla le na
cepljenje, lastnica ima nek pasji salon in tudi uči svoja dva po metodah
pozitivne motivacije. Psa lajata brez prestanka na druge ljudi, ter
živali, lastnika niti približno ne poslušata in spoštujeta. Uglavnem psa
sta vodji in lastnica je njijun sledilec. Mogoče pozitivna motivacij
deluje na milejših psih, ampak definitivno ne deluje na vseh. Nekateri
psi enostavno potrebujejo samozavestno in mirno vodjo, ki jim bo nudil
disciplino in strukturo, ne pa le pohvale in priboljške 24/7.

Ti in Anja toliko razlagata koliko nevzgojenih psov ki so bili šolani po pozitivni motivaciji sta videla in sklepata. Ampak če bi vam pa jaz povedala za pse, ki jih srečam in so vzgojeni po CM bi pa vsi takoj skočili da to pa niso pravilno uporabljene metode, ampak tiste ki jih vi srečate pa vsekakor so. Wink Rolling Eyes Isto je npr. pri klikerju - ena moja prijateljica je navdušeno kupila kliker (ko je videla kako učim moje mačke trikov z njim) in seveda čisto napačno začela, brez da bi si prebrala karkoli (pa kliker sistem v celoti ni tako enostaven, samo C&T ampak še marsikaj). Psa je vabila trike s priboljški in nekaj vmes klikala, nič dajala priboljškov, ker ''je vendar že klik nagrada''... In seveda psu ni bilo nič jasno! Ampak če bi ona srečala tebe na sprehodu bi verjetno takoj razlagala kako kliker ne deluje... (naj povem še, da zdaj klika le še občasno, ampak pes ko ni več klikerja ni nič boljše vzgojen)

In so redke pasje šole, ki znajo pravilno uporabljati kliker, tudi kaj več od C&T (= click&treat = klik&priboljšek), pa tudi malo šol (in posameznikov), ki znajo pravilno uporabljati CM kaj dlje od ''ššušššššš-tanja'' Razz In večina (tudi jaz) jih uporablja nekaj vmes, ker je vsekakor zelo težko, če že ne skoraj nemogoče uporabljati samo izključno pozitivno motivacijo.

Citiram :
Colliny se strinjam s tem, da nekateri ljudje napačno uporabljajo CM metode... Rolling Eyes In napačno razumejo njegov način vzgoje.
In napačno uporabljajo metode pozitivne motivacije in napačno razumejo...

Anja jaz sem razumela, da te je motilo, ko je Nala ubogala če ni bilo priboljškov, ampak je potem še malo (s tistimi lepimi učkami Wink) pogledala če bo vseeno kaj dobila. Ker to mene ne moti, bi pa seveda me, da bi me pes ignoriral če ne bi bilo priboljškov...
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil http://jazbecar-dino.weebly.com/
Marko

avatar

Število prispevkov : 262
Join date : 25/03/2012
Age : 23

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   Čet Okt 18, 2012 5:32 pm

Airedale10 je napisal/a:

Mogoče se motim, ampak meni se to ne zdi ravno res, kajti veliko psov skače (pa ne moj) ko so veseli, ko na agilityju končajo, za pohvalo ko nimaš pri sebi priboljškov, saj lahko to skoraj vedno uporabiš... Pa je tak pes takoj težaven in si prisvaja prostor? Pa tudi mene ne moti če je dominanten, s takim psom se da super delati, ampak da s svojo dominanco ne moti mene (torej še vedno ne sme skakati, renčati..., ampak nič pa me ne moti če se zelo rad igra vlečenje in zmaga - a če potem na povelje spusti, me ne moti zelo da običajno vodi igro s psi - dokler ni pergrob in agresiven...).
Veliko ljudem se to ne zdi res, ampak je pa vseeno tako. Pes, ki vsiljuje v tvoj osebni prostor pomeni, da je nad tabo in te ne spoštuje. Seveda pa je drugače in ni nič s tem narobe če ti izzoveš to dejanje, torej da ga povabiš, da skoči nate. Dokler se pa pes sam odloča, da bo to delal je pa on nad tabo. To ni le pri skakanju, ampak pri vseh stvareh, ki jih pes počne. Vodja namreč psu določa, kaj bo delal in kje.
Glede unih dveh primerov pa poglej prejnšnji post. Nimam nič kaj več za dodati.

_________________
"What we can learn from dogs is infinitely more valuable than what we can teach them. We can learn about our own instincts and energy and how we present ourselves to the world."


Nazadnje urejal/a ThisIsRandom Pet Okt 19, 2012 3:59 am; skupaj popravljeno 3 krat
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Admin
Admin
avatar

Število prispevkov : 1008
Join date : 09/10/2011

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   Pet Okt 19, 2012 3:29 am

Airedale point je v tem, da me je gledala v žep in potem v oči, KO sem imela priboljške. Sorry to je za mene izsiljevanje, ki ga zdaj več ni. Ker moje starše in dedeja VEDNO tako gleda, ker ji VEDNO tut nekaj dajo, žal... Sploh pri mizi. Shocked Zato pa ima zdaj prekomerno telesno težo.
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil http://psi123.slovenianforum.com
Hov-hov

avatar

Število prispevkov : 176
Join date : 26/05/2012
Age : 19

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   Pet Okt 19, 2012 4:14 am

Admin je napisal/a:
Airedale point je v tem, da me je gledala v žep in potem v oči, KO sem imela priboljške. Sorry to je za mene izsiljevanje, ki ga zdaj več ni. Ker moje starše in dedeja VEDNO tako gleda, ker ji VEDNO tut nekaj dajo, žal... Sploh pri mizi. Shocked Zato pa ima zdaj prekomerno telesno težo.Se strinjam Very Happy
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Airedale10

avatar

Število prispevkov : 670
Join date : 03/11/2011

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   Pet Okt 19, 2012 5:10 am

Sem narobe razumela, to pa itak da ni ok... Wink https://www.youtube.com/watch?v=axiSFhI1Ivg tu niso dovoljene igrače, niti priboljški, psi sploh ne gledajo v žepe, to je svetovna, velika prireditev, pa skoraj ne poznajo CM, me prav zanima, kaj bi naredili da pridejo tako tej ki jih vi šolate po CM in vas povsod ubogajo (z Dinotom priznam da nisva še na takšni stopnji in vem da bi odpovedal).
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil http://jazbecar-dino.weebly.com/
Admin
Admin
avatar

Število prispevkov : 1008
Join date : 09/10/2011

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   Pet Okt 19, 2012 6:20 am

No, super važno, da se zdaj razumemo
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil http://psi123.slovenianforum.com
Marko

avatar

Število prispevkov : 262
Join date : 25/03/2012
Age : 23

ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   Pet Okt 19, 2012 8:03 am

Airedale10 je napisal/a:
https://www.youtube.com/watch?v=axiSFhI1Ivg tu niso dovoljene igrače, niti priboljški, psi sploh ne gledajo v žepe, to je svetovna, velika prireditev, pa skoraj ne poznajo CM, me prav zanima, kaj bi naredili da pridejo tako tej ki jih vi šolate po CM in vas povsod ubogajo (z Dinotom priznam da nisva še na takšni stopnji in vem da bi odpovedal).
Lej to je že pasji trening in nima nič veze z CM. Namreč CM ne uči psov trike in raznih komand. Psi njega ne ubogajo, ker bi znali neka povelja, ampak ga ubogajo enostavno zato, ker ga vidijo kot VODJO in kot vodjo ga spoštujejo in ima njihovo zaupanje. Bi se pa definitivno dalo psa, ki te vidi kot vodjo lažje naučit takšnih stvari, kot pa po domače rečeno z podkupovanjem z priboljški.
Sem prebrau ta tedn septembrovo in oktobrsko revijo "Moj Pes" te stvari, kaj pišejo kinologi. Z 1/5 stvarmi, ki jih napišejo se strinjam drugo pa so same bedarije. V enem delu se mi zdi, da je celo pisalo, da težave v obnašanju poskušajo odpraviti do mere, kjer se da tolerairati? Mislim, da je nekaj v tem smislu pisalo... Vglavnem dosti takih stvari, da ne veš če bi se smejau al kaj bi. Žalostno no, da so neki kinologi in v resnici nimajo nekega splošnega znanja o obnašanju psov. Pri psu se vedno da odpravit vsak problem.

_________________
"What we can learn from dogs is infinitely more valuable than what we can teach them. We can learn about our own instincts and energy and how we present ourselves to the world."
Nazaj na vrh Go down
Poglej uporabnikov profil
Sponsored content
ObjavljaNaslov sporočila: Re: Cesar Milan-Šepetalec psom   

Nazaj na vrh Go down
 
Cesar Milan-Šepetalec psom
Nazaj na vrh 
Stran 1 od 2Pojdi na stran : 1, 2  Next

Permissions in this forum:Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Forum o psih :: Vzgoja in Šolanje-
Pojdi na: