Vse o psih |
|
| Moderna vzreja | |
| | Avtor | Sporočilo |
---|
Banjusie
Število prispevkov : 741 Join date : 03/11/2011 Age : 26 Kraj : Primorsko-Notranjska
| Naslov sporočila: Moderna vzreja Sob Dec 24, 2011 2:10 am | |
|
Nazadnje urejal/a Banjusie Pon Sep 24, 2012 3:04 am; skupaj popravljeno 2 krat | |
| | | nezzek
Število prispevkov : 58 Join date : 02/12/2011
| Naslov sporočila: Re: Moderna vzreja Sob Dec 24, 2011 4:21 am | |
| Ok saj če ne bi bilo kokra bi bila tiho, tako pa ne bom. Govorila bom samo o kokru, drugih pasem ne poznam toliko, da se bi vtikala.. 1. Ameriški koker španjel nikoli ni bil lovski pes. Če greš brat standard piše "withouth working trial" torej brez delovnega izpita. Ne vem zakaj so tu predstavljeni kot lovski psi. Narejen je bil za ljubljenca iz lovskih prednikov. 2. O kokrih sem se že na dveh forumih razpisala in vsi so bili proti ampak ostajam pri svojem. Pasme se spreminjajo. Zakaj? Ker se spreminja okolje v katerih so. In prav tako kot mi ne živimo več v jamah in psi večinoma niso več spuščeni zunaj ali pa v kletkah ampak živijo v hišah. Odnos do psa se je popolnoma spremenil. Niso več delovno orodje ampak živo bitje, član družine. Mislite, da so v časih, ko so te slike "boljših psov" nastale poznali brikete? Uravnoteženo prehrano? Dedne bolezni? Ne nič od tega. Psi so bili zato da so delali, ne zato, da so ljudje imeli veselje z njimi. Kako pa se jih je treniralo, s priboljški? Močno dvomim. No in ko smo pri kokru. Angleški koker španjel se je razvil kot svoja pasma prav zaradi razstav. Če tega ne bi bilo in bi lovci še naprej igrali svojo igro potem pasem field španjel, sussex španjel, špringer španjel, koker španjel ne bi poznali. To se je kotilo v istih leglih in se je ločevalo kasneje po teži. Mogoče je do enega leta še bil koker, potem pa je tako zrastel, da je bil špringer. Tako je bilo do prvih razstav in samostojnega standarda. Saj pred razstavami ni bilo standardov. Šele potem so jih postavili, ko so se te začele. Po 50 letih se je standard še malo popravljal, a zelo malo tako da imamo praktično še original. Je pa dejstvo, da niso več dolgi psi ampak kvadratični kar jih tudi ločuje od ostalih španjelov (torej sussexa in fielda). In kaj se je zgodilo v naši pasmi? Lovci in razstavni psi so se ločili, kaj pa je španjel je pa vprašanje. Razstavni so zelo močni cobby tipe, medtem ko so lovci totalno shirani in špičasti. Lovski in razstavni Morate pa se zavedat da to je situacija v angliji. Samo tam se je to tako drastično ločilo, drugje ne. In dlaka..Take dlake na psih nimajo nikjer drugje kot le v angliji.. mogoče še skandinavija to je to. Zakaj? Stvar podnebja. Pri nas mečejo dlako ven ko je poletje, in jo dobijo gosto skozi zimo, tam pa teh ločnic ni. No pa še to.. pred toliko in toliko leti ni bilo balzamov, pasjih šamponov, krtače so bile najbrž bolj tako tako, nihče se ni s tem ubadal. Kozmetika pa je zdaj napredovala prav tako kot znanje glede dela z dlako zato je tudi ta bolj intenzivna. Iz česa pa mislite, da so dobili pse z bolj intenzivno dlako? Da so kar prileteli iz neba? Ne razvili so se prav iz teh, ki dlake prej niso imeli. In ne glede na to kaj mi kdo reče, v našem standardu piše da enobarvni psi ne smejo imeti bele lise nikjer drugje kot le na prsih (a tudi ta ni zaželjena) in piše da psi morajo imeti "fetherings", ki jih psica na prvi sliki nima... Ne pravim, da psi morajo biti ustvarjeni samo za to, da paradirajo po ringu. Ne. Prav je da se s psom dela a še vedno je dejstvo, da španjelov plen spada na listo ogroženih, kar spet pomeni, da je ostal brez dela. Ampak ok, naj se dela lovske izpite, naj se dela z njimi kakor želiš. Na koncu je čisto odvisno od posameznika. A standard je napisan z namenom in ne vem zakaj so, če se jih ne da držat.
Nazadnje urejal/a nezzek Sob Dec 24, 2011 8:49 am; skupaj popravljeno 1 krat | |
| | | Colliny
Število prispevkov : 229 Join date : 17/12/2011
| Naslov sporočila: Re: Moderna vzreja Sob Dec 24, 2011 5:13 am | |
| meni je lovski kokerček lepši Ja, delno se strinjam s tabo, vendar se mi pa vseeno zdi smiselno ohranjati nagone, za katere so psi bili vzrejeni, ker vsak to nosi v sebi. In največja škoda se mi zdi, da potem taki psi teh nagonov niti ne morejo pokazati... OK, vemo, da npr. večina irskih setrov ima še vedno zelo izazit lovski nagon... Ki ga ljudje zatiramo, pse samo vozijo na razstave, nagoni pa se v psu kopičijo. Ne vem, meni se ne zdi dovolj takega samo peljati na nekoliko daljši sprehod, kot to ne velja tudi za ovčarje, prinašalce, lovske, ptičarje itd. itd. Ne glede na prostor - če se bo to nadaljevalo bolj intenzivno in v večji meri, bo na koncu večina psov izgubila določene nagone. V tem primeru je res smiselno uvesti delovno in razstavno linijo, čeprav to vseeno ne sme pomeniti, da se pa z razstavci nič ne dela in ne ohranja njihovih nagonov. | |
| | | nezzek
| Naslov sporočila: Re: Moderna vzreja Sob Dec 24, 2011 6:35 am | |
| No zdaj kako si ti predstavljaš ohranjanje nagona - načeloma delajo s psmi lovske teste in torej to je potrditev nagona, ne? In tudi tisti, ki so popolnoma iz angleških linij (razstavnih) naredijo lovski test če so seveda tudi v pravih rokah - veliko je odvisno od človeka, pes sam ne pride učen na svet, kot tudi ne človek. | |
| | | Banjusie
Število prispevkov : 741 Join date : 03/11/2011 Age : 26 Kraj : Primorsko-Notranjska
| Naslov sporočila: Re: Moderna vzreja Sob Dec 24, 2011 6:54 am | |
| Se strinjam ampak nemce pa so (po postavi) totalno uničili. Da ne govorimo o labijih-razstavni imajo po navadi komaj izrazit, zaznaven nagon. Nevem kako je pri drugih pasmah ampak nekatere so preprosto uničili. | |
| | | Colliny
Število prispevkov : 229 Join date : 17/12/2011
| Naslov sporočila: Re: Moderna vzreja Sob Dec 24, 2011 7:25 am | |
| | |
| | | Banjusie
| Naslov sporočila: Re: Moderna vzreja Sob Dec 24, 2011 7:34 am | |
| Hm... ne vem kako je, ampak pri "moji" pasmi je obvezno. Seveda pa razstavni nimajo ne vem kako blestečih rezultatov. | |
| | | nezzek
| Naslov sporočila: Re: Moderna vzreja Sob Dec 24, 2011 8:04 am | |
| Pri nas niso obvezni za vzrejo že dobrih 20 let ne ampak jih še vedno delajo. Dejstvo pa je da ne lovijo z njimi, ker so se usmerili bolj v vzrejo za doma, ne lov. Ker itak lovcu prodat je bolj tako.. imajo že svoje stare vzreditelje katerim zaupajo in psi krožijo v teh rokah. Ne prideš zraven. S tem da se lovci raje odločijo za prepeličarja kot pa kokra, ker so veliko bolj funkcionalni na terenu in bolj vsestranski. No in zahtevajo drugačen način dela. | |
| | | nezzek
| Naslov sporočila: Re: Moderna vzreja Sob Dec 24, 2011 8:06 am | |
| Spet pa če imaš ti ljubljenca (kot je moja Bella recimo), in ni za vzrejo mislim da je vseeno ali ima lovski test ali ne.. Meni so razstave še vedno primarno druženje in veselje. In za to ne bom delala lovskega testa. Pa pač ne bom mela Ch titule pri nas, jo imam pa zato drugje.. | |
| | | Muffin <3
Število prispevkov : 152 Join date : 28/02/2012
| Naslov sporočila: Re: Moderna vzreja Tor Sep 25, 2012 4:09 am | |
| Grozno:shock: kako nekateri delajo, psi so se že skoraj spremenili v medvedke... Nebom rajši nič pisala..... | |
| | | mmmojca
Število prispevkov : 3 Join date : 29/09/2012
| Naslov sporočila: Re: Moderna vzreja Sob Sep 29, 2012 6:28 am | |
| Banjusie, na podlagi koliko osebno poznanih labijov lahko trdiš, da imajo razstavni labiji komaj zaznavne nagone oz. na podlagi česa sploh to trdiš? S tem se žal ne morem nikakor strinjati, ker ne drži.
Pa še toliko v vednost, pri tvoji pasmi (flat ane) lovska preizkušnja oz. pnz NI obvezen. Dovolj je da narediš vzrejno preizkušnjo, ki pa se dela z lesenim aportom.
Aja pa toliko da boste vedle, marsikateri razstavljalec lovskih pasem gre delat lovsko preizkušnjo, kajti brez nje se ne moreš prijaviti v razred delovnih. Brez zmage v razredu delovnih pa ne moreš zaključiti šampionata.
Lp | |
| | | Banjusie
| Naslov sporočila: Re: Moderna vzreja Ned Sep 30, 2012 12:01 am | |
| - mmmojca je napisal/a:
- Banjusie, na podlagi koliko osebno poznanih labijov lahko trdiš, da imajo razstavni labiji komaj zaznavne nagone oz. na podlagi česa sploh to trdiš? S tem se žal ne morem nikakor strinjati, ker ne drži.
Pa še toliko v vednost, pri tvoji pasmi (flat ane) lovska preizkušnja oz. pnz NI obvezen. Dovolj je da narediš vzrejno preizkušnjo, ki pa se dela z lesenim aportom.
Aja pa toliko da boste vedle, marsikateri razstavljalec lovskih pasem gre delat lovsko preizkušnjo, kajti brez nje se ne moreš prijaviti v razred delovnih. Brez zmage v razredu delovnih pa ne moreš zaključiti šampionata.
Lp Poznam v glavnem pse z naše 'pasje šole', ki ne znajo niti žogice prinest, kaj šele, da bi se lastniki s prinašanjem ukvarjali.Pri tem gre predvsem za pse, ki tudi v zdravju ne blestijo in so tudi vizualno bolj 'kumerni', vseeno z lepimi razstavnimi rezultati. Aja, nisem vedela..torej v Sloveniji ni?Nevem jaz ga bom vseeno delala (tako kot tudi nekatere druge lovske preizkušnje). Tukaj je govora predvsem o ekstremih.Se mi zdijo družne pasme bolj kritične ker je bila večina vzrejena za gretje v dvorih itd. in ne rabijo delovne preizkušnje. Pa tudi ne vem če bo vsa tista dlaka pomagala borderju pri pašnji itn.? Sicer pa grejo eni tudi pregloboko v delovne ekstreme ampak nisem še zasledila česa takega. | |
| | | mmmojca
Število prispevkov : 3 Join date : 29/09/2012
| Naslov sporočila: Re: Moderna vzreja Ned Sep 30, 2012 6:30 am | |
| V Sloveniji moraš za pridobitev vzrejnega dovoljenja za prinašalce poleg vseh drugih zadev narediti še en preizkus. Lahko narediš vzrejno preizkušnjo-vpr ali preizkus naravnih zasnov-pnz. Discipline, ki se ocenjujejo so iste, razlika je le v tem, da se pri pnz-ju pes nosi divjad (raca, fazan) pri vp pa leseni aport. In ravno zaradi divjadi je pnz težji, zato tudi večina ljudi gre na vpr.
To me pa resnično zanima kateri labradorci slovenske vzreje imajo lepe razstavne rezultate, pa da hodijo v vašo šolo. Lahko tudi na ZS. Namreč stvar je taka, če si bila na kakšni razstavi v zadnjem letu, in si bila pozorna, si lahko videla, da se razstavljajo predvsem tuji labradorci, slovenske vzreje skorajda ni na razstavah. Morda 1-2 slovenska labradorca na razstavo, po mojih opažanjih (pa z tistimi se zagotovo dela vsaj nekaj). | |
| | | Banjusie
| Naslov sporočila: Re: Moderna vzreja Ned Sep 30, 2012 9:24 pm | |
| - mmmojca je napisal/a:
- V Sloveniji moraš za pridobitev vzrejnega dovoljenja za prinašalce poleg vseh drugih zadev narediti še en preizkus. Lahko narediš vzrejno preizkušnjo-vpr ali preizkus naravnih zasnov-pnz. Discipline, ki se ocenjujejo so iste, razlika je le v tem, da se pri pnz-ju pes nosi divjad (raca, fazan) pri vp pa leseni aport. In ravno zaradi divjadi je pnz težji, zato tudi večina ljudi gre na vpr.
To me pa resnično zanima kateri labradorci slovenske vzreje imajo lepe razstavne rezultate, pa da hodijo v vašo šolo. Lahko tudi na ZS. Namreč stvar je taka, če si bila na kakšni razstavi v zadnjem letu, in si bila pozorna, si lahko videla, da se razstavljajo predvsem tuji labradorci, slovenske vzreje skorajda ni na razstavah. Morda 1-2 slovenska labradorca na razstavo, po mojih opažanjih (pa z tistimi se zagotovo dela vsaj nekaj). Aha. Ne, mi hodimo na Hrvaško v pasjo šolo, individualno in se včasih dobivamo na urah z drugimi psi. | |
| | | Sponsored content
| Naslov sporočila: Re: Moderna vzreja | |
| |
| | | | Moderna vzreja | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
| |
| |
| |
|