Vse o psih |
|
| Pomoč pri seminarski nalogi=) | |
| | Avtor | Sporočilo |
---|
Lunien
Število prispevkov : 6 Join date : 10/10/2012
| Naslov sporočila: Pomoč pri seminarski nalogi=) Sre Okt 10, 2012 3:39 am | |
| Ker se mi zdi ta forum dovolj poljuden, bi vas, ki ste verjetno bolj 'globoko' v kinologiji, prosila za pomoč: študiram slovenski jezik in književnost in za seminarsko nalogo raziskujem novo besedje na področju kinologije (se pravi vse v zvezi z vzrejo, razstavljanjem, vzgojo, pasmami). Zadeva je čisto enostavna: potrebujem kar se da veliko izrazov s tega področja, po možnosti takih, ki še niso registrirani v Slovarju slovenskega knjižnega jezika. Tak primer je npr. beseda odpoklic, ki je v SSKJ sicer registrirana, vendar ni navedenega pomena v 'pasjem kontekstu'. Torej, kar koli vam pade na pamet, kakršen koli specifičen izraz s kinološkega področja (lahko gre tudi za tujko), bi mi bilo zelo v pomoč, če ga navedete v to temo. Sicer sama že nekaj znanja s tega področja imam, redno tudi prebiram Kinologa in revijo Moj pes (zato sem se tudi odločila za tako temo v seminarski), ampak ker bi rada res čim širši nabor besedja, mi bo v zelo pomoč še kakšen predlog z vaše strani. Že vnaprej hvala za pomoč | |
| | | Fiamma
Število prispevkov : 231 Join date : 16/10/2011 Kraj : Koper
| Naslov sporočila: Re: Pomoč pri seminarski nalogi=) Sre Okt 10, 2012 5:43 am | |
| Latinski izrazi (kar se tiče veterine) ti tudi prav pridejo? Sicer mislim, da je tudi kar nekaj poslovenčenih izrazov (spet iz veterine), ki po moje niso v SSKJ-ju. Če te to tudi zanima, povej, pa ti jih lahko nekaj napišem. | |
| | | Colliny
Število prispevkov : 229 Join date : 17/12/2011
| Naslov sporočila: Re: Pomoč pri seminarski nalogi=) Čet Okt 11, 2012 6:47 am | |
| shaping, luring, targeting (to so pač metode pozitivne motivacije), klikanje, kliker, agility, rally obedience, osnovni položaj (ob vodnikovi nogi, predstopnja za poleg), poleg (mogoče to ni ravno slovnično pravilno, pa vseeno), handlanje (ko vodnik vodi psa na razstavah alli na agility treningu), cufa (tudi to je bolj kot ne slogovno zaznamovano, ampak dejansko se za pasjo gračo namenjeno izključno vlečenju uporablja samo ta izraz, še nisem zaldeila drugega)... pa mogoče se še česa spomnim | |
| | | Marko
Število prispevkov : 262 Join date : 25/03/2012 Age : 30
| Naslov sporočila: Re: Pomoč pri seminarski nalogi=) Čet Okt 11, 2012 7:31 am | |
| - Colliny je napisal/a:
- shaping, luring, targeting, obedience
To so angleške besede. | |
| | | Colliny
| Naslov sporočila: Re: Pomoč pri seminarski nalogi=) Čet Okt 11, 2012 7:52 am | |
| - Lunien je napisal/a:
kar koli vam pade na pamet, kakršen koli specifičen izraz s kinološkega področja (lahko gre tudi za tujko), Kot tujko jaz razumem tudi TUJE besede, torej neslovenske. Poleg tega pa niso samo to angleške besede, sem jih še več naštela, če smo že pri tem. | |
| | | Marko
| Naslov sporočila: Re: Pomoč pri seminarski nalogi=) Pet Okt 12, 2012 5:18 am | |
| - Colliny je napisal/a:
- Lunien je napisal/a:
kar koli vam pade na pamet, kakršen koli specifičen izraz s kinološkega področja (lahko gre tudi za tujko), Kot tujko jaz razumem tudi TUJE besede, torej neslovenske. Poleg tega pa niso samo to angleške besede, sem jih še več naštela, če smo že pri tem. Vem, da si jih več naštela, zato sem pa samo te dal v quote. Če študira slovenski jezik v čem je pol point, da uporabi v seminarski angleške besede? Vem, da se te besede uporabljajo v kinologiji, ampak le nelogično se mi to zdi. Žal je slovenščina tako bedn jezik, da si še sami ne moremo ustvarit nekih svojih izrazov in moremo jemat angleške besede, ter besede drugih jezikov. Ampak večinoma angleške. Patetično... | |
| | | Colliny
| Naslov sporočila: Re: Pomoč pri seminarski nalogi=) Pet Okt 12, 2012 7:48 am | |
| - ThisIsRandom je napisal/a:
- Colliny je napisal/a:
- Lunien je napisal/a:
kar koli vam pade na pamet, kakršen koli specifičen izraz s kinološkega področja (lahko gre tudi za tujko), Kot tujko jaz razumem tudi TUJE besede, torej neslovenske. Poleg tega pa niso samo to angleške besede, sem jih še več naštela, če smo že pri tem. Vem, da si jih več naštela, zato sem pa samo te dal v quote. Če študira slovenski jezik v čem je pol point, da uporabi v seminarski angleške besede? Vem, da se te besede uporabljajo v kinologiji, ampak le nelogično se mi to zdi. Žal je slovenščina tako bedn jezik, da si še sami ne moremo ustvarit nekih svojih izrazov in moremo jemat angleške besede, ter besede drugih jezikov. Ampak večinoma angleške. Patetično... Ja no, ker je Fiamma omenjala latinske izraze, sem pač naštela nekaj angleških, ker težko najdem slovenske, ki (še) ne bi bili definirani. Ena taka beseda je še APORT, ki je sicer francoskega izvora, je pa to pripomoček za šolanje psov, predmet, ki ga mora pes na ukaz prinesti vodniku, je pa "poslovenjena". Saj pravim, mogoče se še kakšne spomnim, pa sporočim. | |
| | | Marko
| Naslov sporočila: Re: Pomoč pri seminarski nalogi=) Pet Okt 12, 2012 8:56 am | |
| Saj glih to...slovenščina je zame tak bedn jezik, da mora uporabljat izraze drugih jezikov namesto, da bi imeli svoje izraze. Drugače pa itak največ izrazov izvira iz angleščine in latinščine, še posebej v veterini. Ena beseda, ki sem jo izsledil v knjigi - Handler - tisti, ki vodi psa(npr. na pasji razstavi, vodi psa na povodcu) | |
| | | Lunien
| Naslov sporočila: Re: Pomoč pri seminarski nalogi=) Sob Okt 13, 2012 6:40 am | |
| No, hvala za pomoč, se je že kar nekaj besed nabralo Tudi angleški izrazi pridejo v poštev, poudarek je pač na področju in izrazih, ki se jih tu uporablja, ne pa na izvoru ... @ThisIsRandom: očitno sploh ne razumeš koncepta jezika, tvoje izjave so pa žal tako zaostale (19. stoletje), da jih niti ne mislim komentirati. @Fiamma: ti kar navedi izraze, se bo ziher že našlo kej uporabnega | |
| | | Fiamma
Število prispevkov : 231 Join date : 16/10/2011 Kraj : Koper
| Naslov sporočila: Re: Pomoč pri seminarski nalogi=) Sob Okt 13, 2012 7:29 am | |
| No, če ti pridejo kaj prav. Se bom potrudila spomnit čim več takih, ki imajo direktno veze s psi in tudi vzrejo (dedne bolezni). Recimo dilatacija (dilatatio) in torzija (torsio - samo mislim, da je pravilen izraz tu volvolus) želodca, displazija kolkov (displasia coxae), (hipertrofična) kardiomiopatija (cardiomiopatia), DNA analize (ne DNK!), stomatitis, parodontalna bolezen (v ang peridontal disease), sterilizacija, kastracija, amputacija (amputatio), parazitoza, ... No, tko da hitro. Če te zanima kakšen poseben izraz, kar vprašaj. | |
| | | Marko
| Naslov sporočila: Re: Pomoč pri seminarski nalogi=) Sob Okt 13, 2012 7:42 am | |
| - Lunien je napisal/a:
@ThisIsRandom: očitno sploh ne razumeš koncepta jezika, tvoje izjave so pa žal tako zaostale (19. stoletje), da jih niti ne mislim komentirati.
Wau ne misliš jih komentirati z tem, da jih komentiraš. Kako si brihtna... | |
| | | Lunien
| Naslov sporočila: Re: Pomoč pri seminarski nalogi=) Sob Okt 13, 2012 9:07 am | |
| @thisisrandom Verjemi mi, da sem Nisem prišla na forum o psih z namenom, da bom sprožila kreg, kaj šele polemizirala okoli jezika. Če te pa močno zanimajo osnove spreminjanja jezika v času in prostoru ter se tem povezano prevzemanje iz sosednjih/tujih jezikov (verjemi ali ne, to se je dogajalo že v praindoevropščini ), mi pa pošlji zs in odprla ti bom vrata v tebi očitno še nepoznan svet. @Fiamma: hvala @Colliny: hvala tudi tebi za vse izraze, prov 'cufa' se mi zdi odličen primer, ker gre res za čisto novo tvorjenko (ker gre za novo besedje, ki ga torej v SSKJ ne bomo našli, pridejo v poštev tudi izrazi, ki se vam ne zdijo 'slovnično pravilni', glih te so najbolj zanimivi za analizo ) | |
| | | Marko
| Naslov sporočila: Re: Pomoč pri seminarski nalogi=) Sob Okt 13, 2012 9:37 am | |
| - Lunien je napisal/a:
- @thisisrandom
Verjemi mi, da sem
Nisem prišla na forum o psih z namenom, da bom sprožila kreg, kaj šele polemizirala okoli jezika. Če te pa močno zanimajo osnove spreminjanja jezika v času in prostoru ter se tem povezano prevzemanje iz sosednjih/tujih jezikov (verjemi ali ne, to se je dogajalo že v praindoevropščini ), mi pa pošlji zs in odprla ti bom vrata v tebi očitno še nepoznan svet.
In po čem sklepaš, da me močno zanimajo te stvari? Mogoče po tem ko sem napisau, da je slovenščina bedna? Oprosti, mogoče da obvladaš jezik slovenščine, kar pa te ne naredi pametne. Naredi te samo navidez pametno. Žal ali na srečo me jeziki nikoli niti malo niso zanimali, poznam osnove ki zadoščajo za normalno komunikacijo z ljudmi, kar pa je dovolj za vsakega človeka. Navsezadnje ni važno kateri jezik govoriš ali je to slovenščina, angleščina, ruščina ali celo japonščina, bistvo je komunikacija, jezik je pa le orodje. | |
| | | Lunien
| Naslov sporočila: Re: Pomoč pri seminarski nalogi=) Sob Okt 13, 2012 11:24 am | |
| - ThisIsRandom je napisal/a:
- Lunien je napisal/a:
- @thisisrandom
Verjemi mi, da sem
Nisem prišla na forum o psih z namenom, da bom sprožila kreg, kaj šele polemizirala okoli jezika. Če te pa močno zanimajo osnove spreminjanja jezika v času in prostoru ter se tem povezano prevzemanje iz sosednjih/tujih jezikov (verjemi ali ne, to se je dogajalo že v praindoevropščini ), mi pa pošlji zs in odprla ti bom vrata v tebi očitno še nepoznan svet.
In po čem sklepaš, da me močno zanimajo te stvari? Mogoče po tem ko sem napisau, da je slovenščina bedna? Oprosti, mogoče da obvladaš jezik slovenščine, kar pa te ne naredi pametne. Naredi te samo navidez pametno. Žal ali na srečo me jeziki nikoli niti malo niso zanimali, poznam osnove ki zadoščajo za normalno komunikacijo z ljudmi, kar pa je dovolj za vsakega človeka. Navsezadnje ni važno kateri jezik govoriš ali je to slovenščina, angleščina, ruščina ali celo japonščina, bistvo je komunikacija, jezik je pa le orodje. Po čem sklepam? Ja ne vem, mogoče po tem, ko na veliko pišeš o stvareh, o katerih očitno nimaš pojma, čeprav si nekje globoko v sebi prepričan, da ga imaš? Vsaj tvoje precej samozavestne izjave dajejo tak vtis. In tudi po tem, da se v temi, ki je namenjena nečemu povsem drugemu, ti zabadaš prav v to tebi tako nezanimivo področje in pišeš same nerelevantne komentarje? Sploh pa, če bi bolj pozorno prebral moj prejšnji post, bi mogoče dojel njegovo pragmatično vrednost in spoznal, da je bil poudarek na predlogu, da se temo neha smetiti z brezveznim kreganjem, in ne na predpostavki, da tebe zanima jezikoslovje. In samo, da razčistimo še glede ostalega: a ti misliš da je študij slovenistike = znanje jezika? Po tem, da študiram slovenistiko, ti sklepaš, da slovenščino očitno obvladam ... A ti misliš, da moraš slovenščino študirat, da jo znaš? Ne obvladam je nič bolj kot ti, pravopisna pravila pa so medtem nekaj povsem drugega, kar z jezikom kot naravnim sistemom nima nobene veze, v okviru študija pa se jim, k sreči, posveča vse manj pozornosti. Slovenščino OBVLADA vsak desetletni otrok. Po tvoji ugotovitvi, da je jezik samo orodje (kar je res), se mi zdi čudno, da tega ne zapopadeš že sam. Znanje jezika in teorija jezika sta dve popolnoma različni zadevi. Upam, da bo to dovolj Ne bi se rada še vnaprej kregala s tabo, iz drugih tem na forumu je razvidno, da si očitno zelo konfliktna oseba, ki dobesedno išče kreg. Zanima me le izrazje s področja kinologije in ne prerekanje z ljudmi, ki v vsako temo (tudi tisto, ki jih v bistvu sploh ne zanima) pišejo samo zato, da z nenehnimi konflikti potešijo svoje skrite potrebe in svetu (forumu) dokazujejo svojo kvaziinteligenco. | |
| | | Marko
| Naslov sporočila: Re: Pomoč pri seminarski nalogi=) Sob Okt 13, 2012 11:18 pm | |
| - Lunien je napisal/a:
Po čem sklepam? Ja ne vem, mogoče po tem, ko na veliko pišeš o stvareh, o katerih očitno nimaš pojma, čeprav si nekje globoko v sebi prepričan, da ga imaš? Vsaj tvoje precej samozavestne izjave dajejo tak vtis. In tudi po tem, da se v temi, ki je namenjena nečemu povsem drugemu, ti zabadaš prav v to tebi tako nezanimivo področje in pišeš same nerelevantne komentarje? Sploh pa, če bi bolj pozorno prebral moj prejšnji post, bi mogoče dojel njegovo pragmatično vrednost in spoznal, da je bil poudarek na predlogu, da se temo neha smetiti z brezveznim kreganjem, in ne na predpostavki, da tebe zanima jezikoslovje. In samo, da razčistimo še glede ostalega: a ti misliš da je študij slovenistike = znanje jezika? Po tem, da študiram slovenistiko, ti sklepaš, da slovenščino očitno obvladam ... A ti misliš, da moraš slovenščino študirat, da jo znaš? Ne obvladam je nič bolj kot ti, pravopisna pravila pa so medtem nekaj povsem drugega, kar z jezikom kot naravnim sistemom nima nobene veze, v okviru študija pa se jim, k sreči, posveča vse manj pozornosti. Slovenščino OBVLADA vsak desetletni otrok. Po tvoji ugotovitvi, da je jezik samo orodje (kar je res), se mi zdi čudno, da tega ne zapopadeš že sam. Znanje jezika in teorija jezika sta dve popolnoma različni zadevi.
Upam, da bo to dovolj Ne bi se rada še vnaprej kregala s tabo, iz drugih tem na forumu je razvidno, da si očitno zelo konfliktna oseba, ki dobesedno išče kreg. Zanima me le izrazje s področja kinologije in ne prerekanje z ljudmi, ki v vsako temo (tudi tisto, ki jih v bistvu sploh ne zanima) pišejo samo zato, da z nenehnimi konflikti potešijo svoje skrite potrebe in svetu (forumu) dokazujejo svojo kvaziinteligenco. Pisanje svojega mnenja ne pomeni, da te neka stvar zanima in tudi ne pomeni, da iščeš konflikt. Če mnenja ne znaš sprejeti ali enostavno ignorirati je to tvoj problem, navsezadnje si pa ti bla tista, ki je prva odreagirala na moj post in pol jas iščem konflikt?... kot sem že v prejšnjem postu napisau... | |
| | | Colliny
| Naslov sporočila: Re: Pomoč pri seminarski nalogi=) Ned Okt 14, 2012 2:30 am | |
| Še nečesa sem se spomnila: Cik&cap = to se uporablja v agilityju, pomeni pa, da se mora pes čim ožje zaviti okoli blende (aha, blenda je še en tak izraz, to je stranica preskoka pri agilityju) | |
| | | Lunien
| Naslov sporočila: Re: Pomoč pri seminarski nalogi=) Ned Okt 14, 2012 3:26 am | |
| @random No, sicer sem že mislila nehati, ampak ker vidim, da očitno komaj čakaš vsak moj odgovor (to je razvidno iz tvojih hitrih odzivov na vsak moj post v temi, ki se nanaša na tebi tako neljubo področje), ti bom ustregla še tokrat Samo da razjasniva nekaj stvari, da ne bo kasneje prihajalo do napačnih interpretacij. 1. Da si konflikten je razvidno iz vseh tvojih replyjev na forumu, skoraj je ni teme, v kateri se ne bi ti z nekom kregal - v komu je zdej problem? Tvoji izredno agresivni čustveni odzivi na vsako nestrinjanje s tvojim mehiškim idolom so naravnost smešni. Patetično je tudi to, da je tvoje edino retorično sredstvo žaljenje oz. poniževanje sogovornika in njegove pameti, čeprav ga v resnici sploh ne poznaš. To počnejo samo še v SDS-u. 2. Nič ni narobe, če izražaš svoje mnenje, dokler ga znaš utemeljiti. Ti ga nisi utemeljil (nisi utemeljil, kaj je narobe s tem, da slovenščina prevzema iz drugih jezikov; seveda nisi utemeljil, ker tega niti ne znaš in ne moreš utemeljiti). To je tako, kot bi jaz pri matematiki rekla, da se pa meni zdi, da dva plus dva ni štiri ampak je pet, ker je to pač moje mnenje. In da ti dam še bolj nazoren primer: predstavljaj si, da jaz zdej uletim v eno temo o vzgoji psov in začnem neutemeljeno udrihati po Cesarju Millanu in njegovih metodah, na pasjo psihologijo se ne spoznam preveč, še več, sploh me ne zanima. Verjetno ne bi bil kar tiho, bi bil? In verjetno mi ne bi rekel "sprejmem tvoje mnenje, čeprav vem, da o pasji psihologiji sicer nimaš pojma in bi ti lahko vsaj na sto načinov dokazal, da nimaš prav". Seveda ne pričakujem, da se bo ta spor sploh kadarkoli končal, predvidevam, da bo temu postu spet sledil nov in precej hiter odgovor ... Hvala vsem za vse izraze, mislim, da sem jih zdaj nabrala že dovolj (če pa se kdo še česa spomni, naj pa kar napiše), tako da se lahko mirno odlogiram s foruma, pa bo volk sit in koza cela. | |
| | | Marko
| Naslov sporočila: Re: Pomoč pri seminarski nalogi=) Ned Okt 14, 2012 4:56 am | |
| - Lunien je napisal/a:
- @random
No, sicer sem že mislila nehati, ampak ker vidim, da očitno komaj čakaš vsak moj odgovor (to je razvidno iz tvojih hitrih odzivov na vsak moj post v temi, ki se nanaša na tebi tako neljubo področje), ti bom ustregla še tokrat Samo da razjasniva nekaj stvari, da ne bo kasneje prihajalo do napačnih interpretacij.
1. Da si konflikten je razvidno iz vseh tvojih replyjev na forumu, skoraj je ni teme, v kateri se ne bi ti z nekom kregal - v komu je zdej problem? Tvoji izredno agresivni čustveni odzivi na vsako nestrinjanje s tvojim mehiškim idolom so naravnost smešni. Patetično je tudi to, da je tvoje edino retorično sredstvo žaljenje oz. poniževanje sogovornika in njegove pameti, čeprav ga v resnici sploh ne poznaš. To počnejo samo še v SDS-u. 2. Nič ni narobe, če izražaš svoje mnenje, dokler ga znaš utemeljiti. Ti ga nisi utemeljil (nisi utemeljil, kaj je narobe s tem, da slovenščina prevzema iz drugih jezikov; seveda nisi utemeljil, ker tega niti ne znaš in ne moreš utemeljiti). To je tako, kot bi jaz pri matematiki rekla, da se pa meni zdi, da dva plus dva ni štiri ampak je pet, ker je to pač moje mnenje. In da ti dam še bolj nazoren primer: predstavljaj si, da jaz zdej uletim v eno temo o vzgoji psov in začnem neutemeljeno udrihati po Cesarju Millanu in njegovih metodah, na pasjo psihologijo se ne spoznam preveč, še več, sploh me ne zanima. Verjetno ne bi bil kar tiho, bi bil? In verjetno mi ne bi rekel "sprejmem tvoje mnenje, čeprav vem, da o pasji psihologiji sicer nimaš pojma in bi ti lahko vsaj na sto načinov dokazal, da nimaš prav".
Seveda ne pričakujem, da se bo ta spor sploh kadarkoli končal, predvidevam, da bo temu postu spet sledil nov in precej hiter odgovor ... Hvala vsem za vse izraze, mislim, da sem jih zdaj nabrala že dovolj (če pa se kdo še česa spomni, naj pa kar napiše), tako da se lahko mirno odlogiram s foruma, pa bo volk sit in koza cela. Aja si pogledla vseh mojih 200 postov, da veš da v vseh iščem konflikt? A tudi v temah, ki sem jih objavil sem iskau konflikt? Zakaj jemleš moje mnenje, da je slovenščina meni bedn jezik tak osebno? Vsaj zgleda tako. | |
| | | Admin Admin
Število prispevkov : 1008 Join date : 09/10/2011
| Naslov sporočila: Re: Pomoč pri seminarski nalogi=) Ned Okt 14, 2012 4:58 am | |
| Prosim, da se v bodoče nehate prerekat, ker to ne vodi nikamor! Vsak ima svoje mnenje in prosim spoštujte ga in ne napadati vsakega, ki ni enakega mišljenja, kot vi. Mislim, da ThisIsRandom ni mislil nič slabega in da tudi pri njegovem mehiškem vzorniku ve kaj govori, pa ok, to zdaj ni važno, point je, da se nehate prepirati Lep pozdrav! | |
| | | Lunien
| Naslov sporočila: Re: Pomoč pri seminarski nalogi=) Ned Okt 14, 2012 5:34 am | |
| Ni problema. Ker sem že dobila, kar sem iskala, se lahko temo zaradi mene zaklene/zbriše, da ne bo še bolj smetila foruma. Za vse povzročene nevšečnosti se opravičujem, resnično nisem prišla na tale forum, ki mi je sicer čisto simpatičen in sem tudi sama našla že marsikatero uporabno stvar v ostalih temah (ja, tudi od randoma, se čisto strinjam, da svoje področje obvlada in tudi sama nimam sicer čisto nič proti njemu, niti ne proti 'mehiškemu vzorniku'), z namenom, da bom odpirala spore. Ampak mimo primitivnih komentarjev enostavno ne morem (mislim, da sem že dovolj utemeljila v prejšnjih postih).
Lp | |
| | | Admin Admin
Število prispevkov : 1008 Join date : 09/10/2011
| Naslov sporočila: Re: Pomoč pri seminarski nalogi=) Ned Okt 14, 2012 5:39 am | |
| Aja še to Ne bom brisala teme in nič naj ostane, bo morda komu prišla prav Pozabimo zdaj na vse skupaj in se "normalno" pogovarjajmo naprej | |
| | | Sponsored content
| Naslov sporočila: Re: Pomoč pri seminarski nalogi=) | |
| |
| | | | Pomoč pri seminarski nalogi=) | |
|
Similar topics | |
|
| Permissions in this forum: | Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
| |
| |
| |
|